Subotin Marcela – Claudia,
Bibliotecar la Şcoala Gimnazială Liberă WALDORF
Patina se pune peste oricine, peste orice, experiențe se acumulează și valsează prin aceeași, uneori puerilă, viață. Tot și Toate trec. Ce rămâne? Ce mai rămâne? Zumzetul gândurilor trecătoare, pustiite, fericite sau triste? Se spune că toate drumurile duc la … Roma. Oare cărţile unde se duc când nimeni nu mai are nevoie de ele? Se scurg câteva clepsidre nisipii de la prima literă, de la prima declarație, de la primul dor, de la primul vis; între timp au învățat să zboare cocorii și fluturii s-au înaripat pentru a mia oară şi cărţile plâng. Le auzi?
Îmi voi developa retina, un univers amestecat din răsărituri și apusuri, un zâmbet lunecat uneori în sărături de viață. Nu voi săpa, nu voi lovi cu târnăcopul, las pelicula să se usuce și întorc filă după filă. O, ce culori uitate, ce sentimente aburinde! Văd suflet, văd om, văd iubire și dincolo de film simt chemări de răsărit sau plâng apusuri. Între ele ascult un foşnet de carte…„veche, antică, bătrânească, perimată”, ca o voce de înger.
Am rămas în amurg, copilă bătrână. Eu, cea care trec dintr-un an în celălalt; eu, care umplu timpul vremelnic al viețuirii proprii; eu care am fost, sunt și venind mereu voi fi pururi ridul mijit al colțului de iarbă. Am rămas în amurgul unei vieți ce a răsărit plăpândă într-un ochi de cer ce-mi umple plămânii de curățenia naturală a propriei amurgiri. Am uitat să mai cresc….Și ce? Dacă uiţi să copilăreşti cum poţi păstori cuvinte? Cuvinte… Par atât de mici, atât de mărunte, atât de puţine; născocitor de aş fi fost, nu cred că aş putea născoci un sentiment mai nobil decât dragostea, iubirea de carte. Cum să o împărtăşesc copiilor ce aparţin unei ere digitalizate? Cum pot să pun o carte-n palme şi să spun: “Ai încredere! Aici sunt toate visele tale ce se pot împlini! Citeşte! Citeşte! Citeşte!”? Cum să atragi cititori de la primele noţiuni ale alfabetului, de la primele buchiseli? Eu una am avut nevoie de un… Refresh şi totul a devenit simplu. Le-am cerut ajutorul în eleborarea unui proiect fără condiţii de participare şi fără obligaţii. Şi, ce credeţi? L-am primit de la toate clasele primare.
Din fiecare carte aleasă şi citită au căutat cuvintele magice date pe o listă: Te rog / Vă rog; Cu plăcere!/Cu drag!; Bună! Bună dimineaţa! Bună ziua! Bună seara! Noapte bună! La revedere! Pa! O zi frumoasă! Să-ţi fie bine! Să fii sănătos! / Iartă-mă!/ Mulţumesc! Mersi! Mulţam!; Dragoste; Dor (dor de cineva sau de ceva!); Palat/ Castel/ Prinţese/ Prinţi/ Rege/ Regină/ Împărat/ Împărăteasă; Balauri/ Dinozauri; Vrajă/Vrăjitor/ Vrăjitoare/Magie/Magic/ Magician şi să noteze la ce pagină au fost găsite, astfel încât să parcurgă toată cartea.
Ei, ce surpriză!!!!
Pe un perete al bibliotecii au poposit vesele patru diplome cu un mic semn de la fiecare cititor şi fiecare cititor a primit câte o diplomă personalizată cu steluţe. De atunci au continuat să vină, nu toţi, dar îi aştept, căci au prins drag de „veche, antică, bătrânească, băbească, perimată…”; au prins drag de filă şi de povestirea sa.
Eu? Am uitat să mai cresc….Și ce? Voi aștepta un alt amurg, o altă vară, un alt ochi de cer, pe o bancă curățată de treceri, plânsă de picuri și zgâriată de tresăriri, de uitări, de oboseli; voi aştepta copiii care vor să mă ajute şi pe care îi voi răsfăţa către un răsărit urmându-ne drumul şi uitând cât de bătrân dar cât de înţelept poate deveni sufletul.
Cărţile sunt o comoară de cuvinte. Citindu-le, cu dragoste şi pasiune, le oferim cuvintelor magia care vine din bucuria voastră, din bunătatea şi frumuseţea sufletului vostru. Aceste cuvinte magice pe care le rostim ziua, ne luminează noaptea somnul şi visele. Căci, da, stelele îşi primesc lumina de la cuvintele frumoase pe care le rostim şi de la faptele bune pe care le facem în fiecare zi. Fiecare stea primeşte lumina de la sufletul curat al unui copil şi din bunătatea unui om mare. Aceasta este magia adevărată, magia de care fiecare dintre noi este capabil.
Aprindeţi în fiecare zi stelele nopţii şi viaţa voastră va fi magică!
Strada Ion Brezoianu, nr 31, sector 1 București
office@scoalalibera.ro
Secretariat: 0770.709.527
Program secretariat: L-V 8:00 -16:00
Sună ocupat sau nu răspundem?
Dați-ne un email cu motivul pentru care ne contactați și numărul dvs. de telefon și vă sunăm noi!