Aprecieri

„Pentru mine Waldorf nu este o alternativa, ci este sistemul educational in care am ales constient sa imi inscriu fetita inca din gradinita… (in clasa a doua la acest moment).
Faptul ca in «centrul» scolii se afla copilul si nevoile lui, precum si dorinta de a-l insoti in dezvoltarea lui personala, m-a convins inca de la primele discutii cu pedagogii.
Intai la gradinita si apoi la scoala, fetita mea a crescut comunicativa, luminoasa, responsabila si sociabila.
Este la fel de mult o scoala pentru noi parintii, precum si pentru fetita noastra. Am invatat cum sa comunicam mai bine, cum sa o insotitm in procesul educativ si in dezvoltarea ei ca OM.” Loredana Niculae, mama Waldorf din 2006 (Presedinte NNC Global Inovative Services)

 

 

„Printre multele daruri pe care le-am primit odata cu venirea pe lume a copiilor mei, unul dintre cele mai importante a fost descoperirea sistemului de invatamant Waldorf. Ceea ce se intampla aici, atat in gradinita, cat si in scoala, se inscrie atat de armonios in sfera firescului, a normalitatii, a cresterii nefortate, incat nu pot sa imi imaginez un alt mediu mai potrivit pentru educarea copiilor.
Adultul, dascalul, conduce copilul catre cunoastere fara sa intervina intruziv, fara sa forteze copilul sa intre intr-un anumit sablon pe care si l-a construit despre „copilul cuminte”, sau „copilul silitor” sau „copilul model”, ci permitandu-i sa fie COPILUL care este.
Uitandu-ma in spate la propria mea evolutie scolara, realizez cat de important ar fi sa le hranim copiilor increderea in ei si in ceilalti, abilitatile sociale, valorile umane. Folosirea artei, a activitatilor practice si a jocului in Waldorf, cultivarea deopotriva a vointei si a simtirii, alaturi de gandire, pun premisele formarii unui om intreg, dezvoltat in toate aspectele fiintei sale.” Daniela Lina, mama Waldorf din 2006 (Notar Public)

 

 

„Lara a fost printre primii elevi inscrisi la Scoala Libera Waldorf. Mi-a placut de la inceput ca am putut sa ne implicam cu idei si sa ne spunem dorintele legate de cum va arata scoala copilului nostru.
Intreg procesul de integrare a decurs firesc, intr-un peisaj in care toata lumea se plange de procedura de inscriere – cozi, atentii, liste de asteptare, incertitudine. Nu spun ca totul s-a intamplat natural, au fost si probleme inerente oricarui inceput.
Insa e un sentiment foarte linistitor sa fii parte dintr-un mediu in care stii ca iti sunt ascultate nevoile si ca poti incerca, impreuna cu ceilalti parinti, conducerea scolii si pedagogii, sa gasesti o solutie pentru orice ar aparea pe drum, sa ai o comunicare reala cu cei pe mana carora iti lasi copilul o buna parte din zi.
Am fost recent la o petrecere de copii si am realizat ca eram singurul parinte care nu se plangea de problemele de caracter ale invatatorului, de ceilalti parinti, de cerintele absurde, de metoda de educare…
Pedagogia Waldorf ni se potriveste si ca stil de viata si chiar ne-a deschis calea catre multe principii de viata sanatoasa.” Teodora Neagu, mama Waldorf din 2009 (Jurnalist)

 

 

„Am descoperit pedagogia Waldorf acum trei ani, cand a trebuit sa caut o gradinita pentru fetita mea. Am fost bucuroasa ca nu a trebuit sa o „abandonez” plangand in mijlocul unui univers necunoscut, asa cum auzisem ca se intampla. Am putut sa o insotesc pana cand a acceptat sa ramana singura. De atunci, am trait cu entuziasm multe experiente Waldorf: educatia cu blandete, prin puterea exemplului, arta, activitati manuale si joc liber, o comunitate de parinti implicata in activitatea gradinitei, grija pentru sanatatea si echilibrul copiilor.

Waldorf este o pedagogie care te invata sa acorzi mai multa atentie nevoilor unice ale copilului tau, sa-l iubesti pentru ceea ce este, nu pentru realizarile sau comportamentul sau, sa-l respecti si sa-l ajuti sa-si construiasca increderea in sine si, de aceea, sustin si promovez aceasta pedagogie.

Am avut sansa de a vedea cum creste proiectul de scoala inca din faza de inceput, cand cativa parinti si educatori au decis ca acest tip de educatie trebuie sa continue si dupa gradinita. Atunci, ca si acum, am fost uimita de dedicarea si entuziasmul celor care au sustinut proiectul, au crezut in el si l-au facut sa devina realitate. Ma bucur ca tot mai multi oameni motivati de dragostea pentru copii si de dorinta de a-i educa frumos si sanatos se alatura acestui proiect si lucreaza impreuna pentru a crea o altfel de scoala, o scoala unde copilul sa vina cu placere si sa-si descopere drumul in viata. Le admir stradania si pasiunea si sunt sigura ca aceasta scoala va contribui la schimbarea care trebuie facuta in sistemul de invatamant din tara noastra.” Monica Dinca, mama Waldorf din 2010 (Traducator)

 

 

Acum aproape 5 ani am inceput sa ne gandim unde vom merge la gradinita cu fetita noastra, Dara. Nu stiam decat ca o iubim mai mult decat orice si ca, oriunde ar fi, vom avea grija sa se simta bine. Stiam de gradinitele traditionale si stiam cu siguranta ca nu va merge la una din ele. Dar am avut neplacuta surpriza sa vedem ca, una cate una, nici cele private nu ne placeau mai mult. Numele Christophori a aparut parca de nicaieri (Lory a descoperit-o) si parca totul se aseza frumos, in sfarsit. Am mers acolo si n-am mai putut pleca. Ne-am transformat incet, incet, dupa oamenii de acolo, astfel incat acum nici nu ne recunoastem in cei care eram acum 5 ani. Am crescut si noi odata cu Dara. Nici nu s-a pus problema sa mergem la alta scoala decat aceasta scoala Waldorf, chiar daca exista pe atunci doar in mintile noastre. Adevarul este ca nu m-am indoit niciodata ca aceasta scoala se va naste, pentru ca e unul din lucrurile care nu poate sa nu existe. E un loc unde ma simt intre prieteni, unde imi place sa intru, unde ma bucur ca voi vedea oameni care imi zambesc si cu care pot vorbi fara nici o retinere. Ma bucur ca Dara are un asa noroc, ca toata scoala e ca o mare casa, unde toti se uita binevoitor la ea, unde toti copiii ii sunt prieteni, unde tuturor educatoarelor si invatatoarelor le-a spus, fara exceptie, te iubesc! Dara a invatat tot (si mult) ca o joaca, din placerea de a cunoaste si din atasamentul pentru adultii din jurul ei, intr-o lume in care totul este frumos pur si simplu. In acest loc detaliile pana la care merge grija fata de copii sunt la un nivel la care multi nici nu viseaza, e privit ca ceva de neingaduit ca un adult sa lezeze in vreun fel fiinta unui copil, e un loc in care mai stau si mai mult de o ora sa o conving seara pe Dara sa plece, eu insumi dorind sa mai stau. E un loc in care stiu numele fiecarui copil, parinte sau invatator si unde ma opresc de fiecare data sa stau de vorba cu ei, din bucuria de a fi impreuna. Dorin Mitrut, Profesor universitar Cibernetica ASE