Evoluția copilului
Fundamentul educației Waldorf
Fundamental în educația Waldorf este recunoașterea faptului că fiecare ființă umană este unică și trece prin diferite perioade ale vieții. Responsabilitatea pedagogiei este să răspundă nevoilor fizice, sociale, emoționale, intelectuale și spirituale specifice fiecărei faze de dezvoltare.
Educația centrată pe nevoile copilului
Această pedagogie este centrată pe educarea în funcție de nevoile reale ale copilului, văzut ca o ființă în evoluție. Copilul trece prin anumite stadii de dezvoltare, fiecare având cerințele sale educaționale specifice.
Cele trei septenare de dezvoltare
Pedagogia Waldorf se bazează pe înțelegerea diferitelor faze de dezvoltare a copilului, structurată în trei septenare:
De la 0 la 7 ani
În această perioadă, copilul este primit într-un mediu în care poate simți că „Lumea este bună”. Prin activitățile zilnice, povești și jocuri, copilul întâlnește bunătatea inerentă a lumii, uimirea în fața naturii și liniștea iubirii protectoare.
De la 7 la 14 ani
Îmbinarea activităților artistice cu cele științifice, prin poezie, pictură, muzică și mișcare, precum și prin activități de cercetare și explorare a lumii, hrănește simțul estetic al copilului. În această etapă, el percepe că „Lumea este frumoasă”.
De la 14 la 21 ani
Tinerii devin independenți și dobândesc capacitatea de a gândi critic. Pe măsură ce înțeleg lumea modernă, învață să înțeleagă cauzele și legăturile dintre evenimentele lumii și comportamentul uman, trăind experiența faptului că „Lumea e adevărată”.
Adaptarea procesului educațional la vârste
Procesul educațional în Waldorf este adaptat fiecărei vârste.
Etapa de 0-7 ani
Pentru copilul mic, învățarea este eminamente experimentală, imitativă și bazată pe senzorial. Jocul, care antrenează toate simțurile și întregul corp, reprezintă cea mai importantă metodă de acumulare de resurse sufletești și de învățare la această vârstă. Educația specifică acestei perioade pune accentul pe învățarea prin joc și activități practice, care se desfășoară urmând exemplul adultului.
Etapa de 7-14 ani
În această perioadă, învățarea este artistică și imaginativă, fiind ghidată de figura autorității – învățătorul. Procesul instructiv se sprijină pe utilizarea artisticului ca metodă de educare, fiecare disciplină școlară fiind predată într-o manieră artistică. Aceasta contribuie la dezvoltarea creativității, motivației și a plăcerii de a învăța.
Etapa de 14-21 ani
În adolescență, accentul se pune pe dezvoltarea cognitivă, intelectuală și pe înțelegerea conceptelor etice, precum responsabilitatea socială. Această abordare stimulează capacitatea de gândire abstractă și judecată conceptuală.
Respectarea ritmului copilului
Educația Waldorf respectă etapele de dezvoltare ale copilului, permițându-i acestuia să se manifeste precum un copil, fără a fi forțat să avanseze cu orice preț. Grăbindu-i pe copii să devină adulți, îi privăm de irepetabila experiență a copilăriei. De aceea, educația Waldorf se desfășoară în ritmul copilului, ținând cont de ceea ce este specific fiecărei vârste și folosind mijloacele de învățare potrivite acelei etape.
Formarea „capului, inimii și mâinii”
În pedagogia Waldorf, copilul este înțeles ca o unitate de gândire, simțire și voință. Educația Waldorf formează „capul, inima și mâna”, armonizând latura cognitivă cu cea emoțională și cu cea practică. Acest echilibru este atins prin îmbinarea activităților științifice, artistice și meșteșugărești, tendința fiind spre crearea unei „inteligențe practice”.
Importanța voinței în educație
Așa cum spunea Kant, „mâna este creierul exterior al omului”. Când voința (a face) și gândirea (a ști) se întâlnesc în simțire, se naște „a fi”. Inteligența doar pentru „a ști” este inutilă. Finalitatea procesului educațional o reprezintă posibilitatea utilizării în viața socială a cunoștințelor deprinse în grădiniță sau școală.
Strada Ion Brezoianu, nr 31, sector 1 București
office@scoalalibera.ro
Secretariat: 0770.709.527
Program secretariat:
De luni până joi:
08:20 - 10:00 și 13:00 - 15:00
Sună ocupat sau nu răspundem?
Dați-ne un email cu motivul pentru care ne contactați și numărul dvs. de telefon și vă sunăm noi!