Sărbătoarea Lampioanelor
Ritmurile naturii și școala
În pedagogia Waldorf se acordă o deosebită importanță ritmului. Activitatea școlară este orientată după ritmurile naturii, copiii căpătând deprinderea de a observa procesele ce se petrec în natură și caracterul repetitiv al acestora. Anul școlar este jalonat de anumite sărbători care punctează legătura demersului pedagogic cu ciclurile anotimpurilor și cu viața din natură.
Toamna târzie și apropierea iernii
Una dintre aceste sărbători este aceea a lampioanelor (lămpașelor). Calendaristic, ea are loc în luna noiembrie. După momentul de început al toamnei, când sărbătoarea recoltei celebrează abundența și recunoștința pentru roadele
pământului, într-un decor autumnal inundat de culoare, natura trece încet la aspectul său de toamnă târzie. Natura “se retrage în sine” în pregătirea stării de vegetare din iarnă, copacii se dezgolesc de podoaba lor, ceața și ploaia se îndesesc, ziua se scurtează și întunericul ia totul în stăpânire mai devreme.
În această peroada a anului Pământul se inspiră pe sine, aducând în interior lumina adunată de-a lungul verii. Ea trăiește în semințe, rădăcinile copacilor, în cristale.
Omul privește tot mai adânc în el însuși, căutând să cearnă propria lumină. Întunericului și frigului de afară le vin în întâmpinare căldură și lumina sufletească.
Cum îi ajutăm pe copii să fie generoși
Copiii nu au o conștientă a ceea ce se petrece în interiorul lor; ei se deschid cu bucurie spre ceea ce noi aducem către ei în imagini, simboluri și acțiuni, legate de cer și pământ deopotrivă. Ei inspiră forțele de viață din plante, pietre, aer, cer și descoperă chiar legătura dintre stele și semințele ocrotite în pământ.
În acest timp de polaritate puternică (întuneric-lumină), noi ajutăm copiii să se trăiască pe sine, în liniște, devenind atenți la forța luminii interioare, la puterea germinativă a semințelor, la poveștile despre rolul piticilor in susținerea și regenerarea vieții, și să se deschidă cu bunătate, compasiune, acceptare, răbdare și iubire către lume – plante, animale, oameni.
A dărui, a împarți, a ierta, a accepta, a binecuvânta sunt manifestări ale sufletului care pot fi cel mai bine exprimate în această perioadă a anului, care ne pregătește pentru momentul nașterii pruncului Isus în lume și în noi înșine.
Prin intermediul poveștilor ce însoțesc sărbătoarea, copii înțeleg că acum natură se pregătește pentru o nouă revenire la viață. Acum semințele dorm cuminți în tainița pământului și prind puteri, spre a putea germina în primăvară.
Munca inspiratoare a piticilor