Grădinița Școlii Gimnaziale Libere Waldorf

Dezvoltarea sănătoasă și completă a copilului

Experiențele trăite în copilăria timpurie sunt definitorii pentru dezvoltarea ulterioară a individului. Pedagogia Waldorf le acordă o importanță deosebită și metodele de predare sunt special concepute pentru nevoile psihologice și sufletești ale fiecărei vârste.
Curriculum-ul anilor de grădiniță este fundamentat pe conceptele dezvoltate de Rudolf Steiner, fondatorul pedagogiei Waldorf. Ideile lui Rudolf Steiner despre dezvoltarea conștiinței oamenilor au fost, mai târziu, validate de studii moderne ale neurofiziologiei. Cercetătorii Jane Healy, David Elkind și Joseph Chilton Pearce au evidențiat importanța capitală pe care joaca o are în dezvoltarea sănătoasă și completă a copilului.

Specificul vârstei de grădiniță

Steiner a fost unul dintre primii pedagogi care au înțeles importanța capitală a anilor copilăriei timpurii în dezvoltarea ulterioară a copilului. De aceea, abordarea educației la această vârstă trebuie să țină cont de specificul ei.

Filosofia educațională Waldorf este fundamentată pe teoria originală a lui Steiner, acum larg răspândită și îmbrățișată, potrivit căreia învățarea pe parcursul primilor ani nu are loc prin metode tradiționale de educație, ci este centrată în jurul imitării inconștiente a copilului față de mediul său din care absoarbe cu toate simțurile experiențe diverse.
Steiner era de părere că munca intelectuală cognitiv-analitică din timpul primei copilării duce la diminuarea energiei necesare pentru creșterea și dezvoltarea fizică, procese esențiale în această perioadă.
De aceea, programele non-academice care hrănesc jocul imitativ și imaginativ și activitatea fizică și socială, dezvoltând sentimente de apreciere, uimire și respect pentru natură și frumusețe în general, le creează copiilor un simț puternic al sinelui și o bază solidă pentru succesul de mai târziu al activității academice. Să lăsăm, deci, copiii să fie copii!

Valori pe care le promovăm la Grădinița Școlii Gimnaziale Libere Waldorf

Puterea jocului

Privim jocul ca pe cea mai importantă muncă a copilăriei. Să înveți în timp ce faci constituie fundația imaginației active, a rezolvării de probleme și a gândirii creative.

Programul nostru de grădiniță se bazează pe experiențe și pe convingerea că învățarea academică trebuie să înceapă în ciclul primar de școală.

În anii de grădiniță, punem bazele învățării cognitive printr-o varietate de jocuri și activități practice.

O călătorie printre anotimpuri

Copiii învață să privească natura cu uimire și respect grație activităților dedicate fiecărui anotimp. Sărbători, festivaluri, lucru în grădină, activități manuale, excursii în natură, toate încurajază respectul față de mediu și față de cei din jurul nostru.

Frământarea aluatului de pâine, pictura, desenul

Concentrarea, dezvoltarea motricității fine și coordonarea ochi-mână sunt aptitudini esențiale pentru scris și citit. Ele se dezvoltă natural prin activități precum frământatul, modelarea aluatului, tricotatul pe degete, cusutul, modelajul în ceară naturală de albine, desenatul sau pictura în tehnica ud pe ud.

Poveștile

Poveștile au o contribuție foarte importantă la dezvoltarea ulterioară a limbajului. Ele stimulează memoria copilului, arătându-i în același timp frumusețea și expresivitatea cuvintelor. Unele povești sunt pise în scenă ca piese de teatru de masă.

Ziceri, ritmuri și cântece

Zilnic, copiii petrec timp adunați în cerc alături de educatoare. Ei rostesc ziceri, ritmuri, fac jocuri și cântă, dezvoltând astfel aptitudini de limbaj și punând bazele gândirii matematice, așa cum se întâmplă la jocurile ritmice și de numărat.

Variante de program

A. program de dimineața:     9:00 – 13:00

Include

– Activități curriculare de bază (incluse în programul scurt): joc liber, joc ritmic, joc de degete, jocuri de roluri, basm, teatru de masa si marionete, joc cu roluri, pictură, desen si modelaj, lucru de mana, gospodarie si gradinarit

– Activități extracurriculare (incluse în programul scurt): euritmie, limba engleză (2 ședințe pe săptămână), confectionare de obiecte si jucarii din lana (cusut, impaslit, tesut)

– Micul dejun

 – Gustare la ora 10:30

– Masa de prânz

B. program lung:  9:00 – 18:30

Include în plus:

– Program de odihnă

– Gustarea de dupa-amiază

– Activități curriculare de bază

 

Ritmul zilei/ritmul săptămânii

Ritmul este esențial pentru copilul mic care încă are nevoie să se raporteze la evenimente cunoscute, predictibile, în acord cu ființa sa lăuntrică și cu mersul natural al lumii de afară.
Viata este un complex de ritmuri şi omul trăieşte simultan în aceste ritmuri. Ritmul (ciclul) îl regăsim în toate formele de manifestare a vieţii biologice (bioritmul), ale naturii (anotimpurile), în Univers (rotaţia planetelor, sistemelor solare, galaxiile), în viaţa noastră mentală, afectivă, socială şi spirituală.
De aceea, ziua de grădiniță este construită într-un ritm care se repetă de fiecare dată în cronologia momentelor, fiind însă unic prin întâmplări și activități specifice.

 

Ritmul zilei

Joc liber
Salutul pe cerc de bună-dimineața
Micul-dejun
Activitatea principală a zilei
Timp în natură și gustare de fructe, joc liber
Poveste
Prânz
Somn, cu poveste și cântec de liră
Gustare
Activități manuale, joc liber, timp afară

Ritmul săptămânii, exemplu de activități principale

Luni-desen
Marți-frământat, modelat și copt de pâine
Miercuri-salată de fructe tăiată de copii
Joi-pictură în tehnica ud pe ud
Vineri-tablouri din lână