Intr-o zi un baietel s-a dus la scoala. Baietelul era mic, iar scoala era mare. Intr-o dimineata cand baietelul se afla in clasa, invatatoarea le-a spus copiilor:
– Astazi o sa facem un desen.
“Grozav”, si-a spus baietelul, caci ii placea foarte mult sa deseneze. Stia sa deseneze o multime de lucruri: lei si tigri, pui si vaci, trenulete si vapoare. Si si-a scos cutiuta cu creioane colorate si a inceput sa deseneze…

Dar invatatoarea a zis:
– Asteptati! Nu incepeti inca!.
Si a asteptat pana cand i s-a parut ca toti copiii sunt pregatiti.

– Acum o sa desenam o floare, a zis invatatoarea.
“Grozav” s-a gandit baietelul, caci ii placea sa deseneze flori. Si a inceput sa deseneze flori frumoase, si le-a colorat in roz, portocaliu, albastru.

Dar invatatoarea le-a zis copiilor:
– Asteptati, va voi arata cum sa colorati. Si a desenat o floare rosie cu o tulpina verde.
– Acum puteti incepe! a zis invatatoarea.

Baietelul a privit floarea invatatoarei, apoi s-a uitat la floarea sa. A lui era mai frumoasa decat a invatatoarei; dar n-a spus nimic. A intors doar pagina si a desenat o floare ca cea a invatatoarei… Era rosie, cu o tulpina verde.

IMG_5476

Intr-o alta zi, cand baietelul intrase in clasa prin usa din curte, invatatoarea le-a spus copiilor:
– Astazi o sa facem ceva din lut.
„Grozav”, a spus baietelul, caci ii placea sa lucreze cu lut. Stia sa faca tot felul de lucruri din lut: serpi si oameni de zapada, elefanti si camioane. Dar a asteptat pana ce toti copiii au fost gata.

– Acum o sa facem o farfurie, a zis invatatoarea.
„Grozav”, s-a gandit baietelul, caci ii placea sa faca farfurii de toate formele si marimile. Si a inceput sa faca farfurii de toate formele si marimile. Dar invatatoarea le-a spus copiilor:
– Asteptati, va arat cum se face! Si le-a aratat cum sa faca o farfurie adanca.
– Asa! Acum puteti incepe! a zis invatatoarea.

Baietelul s-a uitat la farfuria invatatoarei si apoi la ale sale. Ii placeau mai mult farfuriile lui, decat farfuria adanca a invatatoarei. Dar n-a spus nici un cuvant. Si-a transformat farfuriile lui intr-o bila mare de argila din care a facut o farfurie adanca si mare ca cea facuta de invatatoare. Si foarte curand baietelul a invatat sa astepte si sa priveasca si sa faca lucruri ca cele facute de invatatoare, si foarte curand n-a mai facut nimic de unul singur.

Si s-a intamplat intr-o zi ca baietelul si familia lui s-au mutat intr-o alta casa, intr-un alt oras.

Si baietelul a trebuit sa mearga la scoala. Trebuia sa urce niste trepte inalte si sa mearga de-a lungul unui coridor lung pana ajungea in clasa lui.

In prima zi de scoala invatatoarea le-a zis copiilor:
– Astazi o sa facem un desen!.
„Grozav”, a zis baietelul, si a asteptat sa-i spuna invatatoarea ce sa faca… Dar ea n-a zis nimic. S-a plimbat prin clasa. Cand a ajuns langa baietel i-a spus:

– Tu nu vrei sa desenezi?.
– Ba da! a zis baietelul.
– Ce desen facem?
– Nu stiu pana nu-l faci, a zis invatatoarea.
– Cum sa-l fac? zise baietelul.
– Cum iti place tie! raspunse ea.
– Sa-l colorez cum vreau eu? a mai intrebat baietelul.
– Cum vrei tu! a fost raspunsul ei.Daca toti ati face acelsi desen si l-ati colora la fel, de unde as sti care este desenul fiecaruia?
– Nu stiu! zise baietelul.

Si a inceput sa deseneze o floare rosie cu o tulpina verde…