Sarbatoarea Recoltei

Dupa solstitiul de vara, etapa cresterii in natura a incetat si se apropie timpul coacerii si al recoltei. Pamantul daruieste din roadele sale. Acest proces exterior se regaseste si in natura umana; omul este strans legat de fiinta pamantului, de ritmul acestuia, iar copilul respira odata cu el.

Sarbatoarea RecolteiSarbatoarea Recoltei ardei

Toamna, simturile copiilor sunt saturate, culorile din natura se diversifica, totul se transforma. Fructele se coc intr-o mare diversitate, frunzele isi schimba culoarea, fructele isi scutura semintele, parfumuri de flori, fructe, paine si pamant se amesteca.

 

 

Sarbatoarea RecoSarbatoarea Recoltei culesul strugurilorltei se desfasoara in luna octombrie si are ca motivatie recunostiinta pentru roadele pamantului.

 

Firul conducator in pregatirea si desfasurarea sarbatorii este drumul painii, pornind de la spicele de grau coapte de soare si trecand prin procese de transformare (secerat, treierat, macinat, framantat) pana la coacerea painii. Copiii merg pe drumul painii in jocul ritmic si il incheie cu dansuri populare.

 

Sala de clasa isi schimba treptat aspectul, imbogatindu-se cu roadele toamnei, ghirlande de flori, seminte, samburi, fructe salbatice, insirate de copii. Pe masa anotimpurilor apar cosuri cu legume, flori si fructe, porumb si floarea-soarelui. Copiii insira la uscat felii si coji de mar si gutui, macese si crengute de busuioc care vor fi puse in ceai cand vine frigul.

 

E momentul la care parcul este plin de comori si se pot aduna castane, ghinde, frunze frumoase, multumind copacilor si naturii pentru darul lor.

 

Inainte cu o zi de sarbatoarea recoltei, copiii, ajutati de parinti, fac mustul, painea si colaceii, impodobesc coroana mare din clasa, pun ultimele ghirlande. Parintii, implicati activ in pregatirea tuturor sarbatorilor, la aceasta sarbatoare decoreaza cosuletele de recolta pe care copiii urmeaza sa le duca acasa si impodobesc coronitele pentru copii.

 

Sarbatoarea Recoltei legumeIn ziua de sarbatoare, copii, parinti si dascalii fac impreuna jocul ritmic, danseaza o hora mare, a bucuriei si belsugului, apoi toata lumea se aduna in jurul unei mese sarbatoresti. Copiii primesc in dar o coronita de toamna si un cosulet de recolta.

 

Mult timp, copiii resimt ecoul sarbatorii care se regaseste in jocul lor.

Inscrieri

In cadrul scolii functioneaza cate o clasa pentru fiecare an scolar al ciclului primar, clasele a V-a. a VI-a si a VII-a si doua grupe de gradinita. In prezent se fac inscrieri pentru anul scolar 2019 – 2020. Pentru intrebari legate de scoala, precum si pentru informatii privind procesul de inscriere, va rugam sa ne contactati utilizand informatiile din pagina de contact.