Sărbătoarea Recoltei
După solstițiul de vară, etapa creșterii în natură a încetat și se apropie timpul coacerii și al recoltei. Pământul dăruiește din roadele sale. Acest proces exterior se regăsește și în natura umană; omul este strâns legat de ființa pământului, de ritmul acestuia, iar copilul respiră odată cu el.
Toamna, simțurile copiilor sunt saturate, culorile din natură se diversifică, totul se transformă. Fructele se coc într-o mare diversitate, frunzele își schimbă culoarea, fructele își scutură semințele, parfumuri de flori, fructe, pâine și pământ se amestecă.
Sărbătoarea Recoltei se desfășoară în luna octombrie și are ca motivație recunoștința pentru roadele pământului.
Firul conducător în pregătirea și desfășurarea sărbătorii este drumul pâinii, pornind de la spicele de grâu coapte de soare și trecând prin procese de transformare (secerat, treierat, măcinat, frământat) până la coacerea pâinii. Copiii merg pe drumul pâinii în jocul ritmic și îl încheie cu dansuri populare.
Sala de clasă își schimbă treptat aspectul, îmbogățindu-se cu roadele toamnei, ghirlande de flori, semințe, sâmburi, fructe sălbatice, înșirate de copii. Pe masa anotimpurilor apar coșuri cu legume, flori și fructe, porumb și floarea-soarelui. Copiii înșiră la uscat felii și coji de măr și gutui, măceșe și crenguțe de busuioc care vor fi puse în ceai când vine frigul.
E momentul la care parcul este plin de comori și se pot aduna castane, ghinde, frunze frumoase, mulțumind copacilor și naturii pentru darul lor.
Înainte cu o zi de sărbătoarea recoltei, copiii, ajutați de părinți, fac mustul, pâinea și colăceii, împodobesc coroana mare din clasă, pun ultimele ghirlande. Părinții, implicați activ în pregătirea tuturor sărbătorilor, la aceasta sărbătoare decorează coșulețele de recoltă pe care copiii urmează să le ducă acasă și împodobesc coronițele pentru copii.
În ziua de sărbătoare, copii, părinți și dascălii fac împreună jocul ritmic, dansează o horă mare, a bucuriei și belșugului, apoi toată lumea se adună în jurul unei mese sărbătorești. Copiii primesc în dar o coroniță de toamnă și un coșuleț de recoltă.
Mult timp, copiii resimt ecoul sărbătorii care se regăsește în jocul lor.
Strada Ion Brezoianu, nr 31, sector 1 București
office@scoalalibera.ro
Secretariat: 0770.709.527
Program secretariat: L-V 8:00 -16:00
Sună ocupat sau nu răspundem?
Dați-ne un email cu motivul pentru care ne contactați și numărul dvs. de telefon și vă sunăm noi!