Sarbatoarea Lampioanelor

In pedagogia Waldorf se acorda o deosebita importanta ritmului. Activitatea scolara este orientata dupa ritmurile naturii, copiii capatand deprinderea de a observa procesele ce se petrec in natura si caracterul repetitiv al acestora. Anul scolar este jalonat de anumite sarbatori care puncteaza legatura demersului pedagogic cu ciclurile anotimpurilor si cu viata din natura.

lampioane-000857

Una dintre aceste sarbatori este aceea a lampioanelor (lampaselor). Calendaristic, ea are loc in luna noiembrie. Dupa momentul de inceput al toamnei, cand sarbatoarea recoltei celebreaza abundenta si recunostinta pentru roadele pamantului, intr-un decor autumnal inundat de culoare, natura trece incet la aspectul sau de toamna tarzie. Natura “se retrage in sine” in pregatirea starii de vegetare din iarna, copacii se dezgolesc de podoaba lor, ceata si ploaia se indesesc, ziua se scurteaza si intunericul ia totul in stapanire mai devreme.

 

In aceasta peroada a anului Pamantul se inspira pe sine, aducand in interior lumina adunata de-a lungul verii. Ea traieste in seminte, radacinile copacilor, in cristale.

Omul priveste tot mai adanc in el insusi, cautand sa cearna propria lumina. Intunericului si frigului de afara le vin in intampinare caldura si lumina sufleteasca.
 
Copiii nu au o constienta a ceea ce se petrece in interiorul lor; ei se deschid cu bucurie spre ceea ce noi aducem catre ei in imagini, simboluri si actiuni, legate de cer si pamant deopotriva. Ei inspira fortele de viata din plante, pietre, aer, cer si descopera chiar legatura dintre stele si semintele ocrotite in pamant.
 
In acest timp de polaritate puternica (intuneric-lumina), noi ajutam copiii sa se traiasca pe sine, in liniste, devenind atenti la forta luminii interioare, la puterea germinativa a semintelor, la povestile despre rolul piticilor  in sustinerea si regenerarea vietii, si sa se deschida cu bunatate, compasiune, acceptare, rabdare si iubire catre lume – plante, animale, oameni.
 
A darui, a imparti, a ierta, a accepta, a binecuvanta sunt manifestari ale sufletului care pot fi cel mai bine exprimate in aceasta perioada a anului, care ne pregateste pentru momentul nasterii pruncului Isus in lume si in noi insine.

Prin intermediul povestilor ce insotesc sarbatoarea, copii inteleg ca acum natura se pregateste pentru o noua revenire la viata. Acum semintele dorm cuminti in tainita pamantului si prind puteri, spre a putea germina in primavara.

IMG_3028

IMG_3049

 

 

 

Pitici harnici au avut grija ca semintele sa fie bine invelite cu frunze si muschi, ca somnul lor sa fie rodnic si tot ei vor incalzi radacinile plantelor peste iarna, pentru ca in primavara sa inverzeasca din nou. Si pentru ca acolo, sub pamant, unde lucreaza piticii, este intuneric, la aceasta sarbatoare copiii le duc acestora lumina cu lampioanele lor. Copiii daruiesc cu mult drag lumina piticilor (pe care ii gasesc pe la radacinile copacilor, prin scorburi, pe sub frunze) si acest gest aduce lumina in sufletele copiilor. Omul insusi parcurge in acesta perioada a anului o trecere de la lumina exterioara catre lumina interioara, ce culminaza cu momentul Craciunului.