Carnavalul Primaverii

La trecerea de la iarna la primavara, toate lucrurile se curata, se reinnoiesc, Baba Dochia isi da jos cojoacele. Fortele purificatoare ale primaverii ne ajuta sa alungam spiritele rele care incearca sa provoace daune naturii ce se trezeste la viata.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii se imbracau in vesminte inspaimantatoare, isi puneau masti si se reuneau in procesiuni zgomotoase, pentru a alunga demonii.

In Evul Mediu, intervalul dintre ziua celor trei magi (6 ianuarie) si inceputul postului Pastelui era dedicat eliberarii de toate nedesavarsirile si de relele obiceiuri; acest lucru era exprimat prin caricaturi, figuri groteşti sau masti de animale. Elementele demonice, animale si capete ce se aflau pe frontoanele catedralelor acelor timpuri, au această semnificatie. Ele au devenit adesea guri de jgheab (guri de apa cu figuri zoomorfe).

In pedagogia Waldorf, Carnavalul este o ocazie pentru copii sa traiasca cat mai constient trecerea de la iarna la primavara, sa scape de fricile aduse de anotimpul rece si sa intre in noul anotimp puternici si bucurosi. In perioada Carnavalului, acestia au posibilitatea sa renunte la rolul de toata ziua si sa intre in pielea unui personaj la alegerea lor, insotiti atent de pedagog. Carnavalul le da acestora si posibilitatea de a le spune celorlalti, fara suparare, ceea ce ii supara.

IMG_1519

 

In perioada Carnavalului, clasele sunt decorate cu flori, ghirlande de hartie, elemente din natura, dar si baloane si alte elemente in armonie cu tema aleasa pentru costume (animale, meserii, personalitati etc.). Chiar si acasa, camera copiilor poate fi transformata intr-o imparatie magica de catre copii si parinti.

 

 

 

 

Se organizeaza o parada a costumelor, acestea fiind deosebit de importante pentru copii. La costume copiii au lucrat alaturi de parinti si este o mare bucurie sa le prezinte tuturor. Nu este nevoie de un costum prea sofisticat, cateva panze, o palarie sau o masca se pot transforma foarte repede intr-un costum improvizat, care ii permite copilului sa isi foloseasca imaginatia.

     

Pentru prescolari si clasele mici, poate exista o mascota a Carnavalului (o papusa gen marioneta, care poate sta pe mana unui pedagog cu experienta), care participa activ la viata copiilor si interactioneaza cu acestia. Mascota apare doar in perioada Carnavalului, casa ei fiind departe, in Tara Carnavalului, de unde aduce multe povesti frumoase, veselie si multe idei de joc. Copiii pot propune si ei probe si jocuri, care se vor derula pe toata durata Carnavalului (probe de curaj, de indemanare, de perspicacitate, jonglerii, scenete, teatru de papusi etc.).

 

IMG_1498

 

 

 

Se poate organiza o tombola si o taraba cu bunatati aduse si vandute de copii. 

 

 

 

 

 

 

Un element atragator pentru copiii de varste mici este orchestra formata cu ocazia Carnavalului.IMG_1481

Copiii pot aduce un instrument muzical real sau unul inventat din elemente din natura (bete, castane, scoici, pietre, cutii de carton etc.), cu care vor canta pentru primavara.

Carnavalul este un moment de mare bucurie si veselie, iar atunci cand adultii (pedagogi, parinti) ii acorda si ei suficienta atentie, copiii au o motivatie puternica sa faca totul bine, sa participe cu entuziasm si sa se bucure cu intreaga fiinta. Primavara se va asterne lin afara si in sufletele tuturor.

Inscrieri

In cadrul scolii functioneaza cate o clasa pentru fiecare an scolar al ciclului primar, clasele a V-a. a VI-a si a VII-a si doua grupe de gradinita. In prezent se fac inscrieri pentru anul scolar 2019 – 2020. Pentru intrebari legate de scoala, precum si pentru informatii privind procesul de inscriere, va rugam sa ne contactati utilizand informatiile din pagina de contact.